Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Рила - врата към Агарта

СЪБОРЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО

Алтернативен линк


Съборът на Бялото Братство




Началото на физическата година е 1 януари, началото на Ду­хов­ната година е 22 март, а началото на Божествената година е през август. Тогава става Събор на Слънцето с представители от вси­чки планети, затова ние правим нашия Събор през август, има най-благоприятни условия за него.

13, с. 187



Аз искам да ви представя Божественото учение в достъпна фор­ма за приложение още сега, а не за в бъдеще. Остане ли да се раз­бере и приложи за в бъдеще, то е неразбрано учение. Например мно­зина очакват събора. Казвам: Ако те не могат да разберат днеш­ния събор, и другият ще остане неразбран за тях. Да разберем Бо­жи­ята Любов, това е събор; да разберем Божията Мъдрост, това е съ­бор; да разберем Божията Истина, това е събор. Съберем ли всич­ко това, то представя най-великия събор в света. Ако се съ­бе­рем на едно място да обменим своята любов, своето добро, да из­пратим своята мисъл в света, да утешим бедните, страдащите, то­ва е най-великият събор. Тъй щото целта, за която сме се събрали тук, е пак събор.

3, с. 177



Днес вие сте събрани тука. По силата на какво е станало това съ­биране? По силата на вашите сърца, по силата на вашите умове, по силата на вашите души и по силата на вашите духове. Щом Бог ви е събрал всички заедно, и Той ще присъства между вас.

9, с. 364



Днес ние се радваме на всички приятели, които са дошли от да­лечни страни, защото са се отзовали на поканата на Божествения свят. Ние се радваме, че и те стават проводници на новата любов, ко­ято иде вече в света. Ние се радваме, че чрез всеки присъстващ, тук присъства целият им народ: чрез французите присъства цяла Фран­ция, чрез англичаните присъства цяла Англия, чрез лат­вий­ци­те – цяла Латвия, чрез руснаците – цяла Русия, чрез италианците – цяла Италия, чрез германците – цяла Германия, чрез финландците – цяла Финландия, чрез шведите – цяла Швеция, чрез гърците – ця­ла Гърция, чрез югославците – цяла Югославия. Всички народи, на които сега не споменаваме имената, ще ги споменем в бъдеще, ко­гато имат възможност да се отзоват на великата покана на Въз­ви­шения свят. И като погледне на тази сбирка от различни нации, чо­век не може да не се радва на голямото разнообразие, което съ­щес­твува в Божествения свят.

9, с. 322



За 19 август – съборния ден – ще се приготвите като за Ве­лик­ден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бя­ло палто и бяла шапка.

12, с. 143



Чистотата


Планината обича чистотата. Пазете като свещен завет чис­тотата на планината. Всяко късче хартия, останки от храна, тор от добитъка, който е идвал тук – всичко това трябва да се от­с­т­ра­ни.

Само в чистотата можем да чуем говора на планината.

Външната и вътрешната чистота вървят заедно. Те са за­ви­си­ми една от друга. Щом няма външна чистота, няма условия и за вът­решна.

Защо дойде този дъжд? Той дойде навреме. Пазете чистота. Дру­гояче след два-три дена могат да изпратят пак дъжд, но не за­ради нас, а за изчистване. Разумните Същества тук обичат чис­то­тата. Тя е необходима.

От вас нищо не искам, но искам да държите чисто, да не хвър­ляте остатъци, където попадне.

Трябва да имате чистота както физическа, така и на ума и сър­цето. Човек трябва да пречисти желанията си, да види кои от тях са животински, човешки и Божествени и всякога да задържа те­зи, които са човешки и Божествени.

В Библията се казва, че Исус Навин срещнал един човек с меч. Разхождал се из лагера. Той бил ангел. И Мойсей казва: “Па­зе­те чистота в лагера, че като минават ангели, да виждат чистота на­всякъде.”

И тук някоя вечер се разхождат ангели!

Първото нещо е чистотата. Всяка култура трябва да започне с чистота на къщата, дрехите, тялото и тогава да се пристъпи към вът­решната чистота.

Непристъпните места в планините са чисти, понеже там чо­веш­ки крак по-рядко стъпва. Светлите Същества, които живеят тук, из­бират чисти места за свои центрове. Цялата планина е пълна с очи. Където минавате, те ви гледат.

12, с. 11



Като сте дошли на планината, трябва да се учите. Планината ис­ка от вас чиста мисъл. Ако мисълта ви не е чиста, ще дойдат бу­ри, ветрове, дъжд, гръмотевици. Планината не търпи нечисти мис­ли и чувства. Тя не търпи нечист живот. Лошият живот на хората, ко­ито посещават планините, разваля времето. Щом времето се раз­ва­ли, те напущат планината. По този начин тя се освобождава от тях. Планината е единственото място, гдето хората могат да научат как­во нещо е чистотата.

Съвременните хора търсят удоволствия, разнообразие по кина, по театри. Няма по-красиви картини, по-реални филми от тия на Природата. Излизайте всред Природата и любувайте се на това, което виж­дате в нея. При това нейните картини са чисти, възвишени. Те под­тикват човека към наука, към изучаване на законите, които уп­рав­ляват живата Природа. Един закон има в Природата, закон на един­ство, една мярка – единицата, една причина – Първопричината на нещата. В закона на единството е и законът на множеството. В еди­ницата мярка се включват всички останали мерки. В Първата При­чина се крият всички причини.

Планината дава на човека, а не взима от него. Тя го учи на без­користие. Болният се нуждае от слуги, от превозни средства, за да отиде от едно място на друго. Здравият обаче няма нужда от слу­ги. Без превозни средства той обикаля планините и се ползва от тех­ните богатства. Кой от двамата печели повече? – Здравият. Ще дойде ден, когато и болни, и слаби ще ходят на планината. И до най-високите върхове хората ще отиват с автомобили, с аероплани. До­като сте здрави, ползвайте се от планината, без да очаквате ня­как­ви съобщителни средства.

7, с. 258



И тъй, лагерът ви трябва да бъде чист. Вие трябва да бъдете чис­ти. Мислите, чувствата и постъпките ви трябва да бъдат сор­ти­рани. Като се върнете в София, трябва да сте израсли 4 см на ви­со­чи­на. Това е една притча. Ще определите какво значи да станете 4 см по-високи. Казвате: “Младите лесно растат, но старите какво да пра­вят?” – Има начин за израстване и на старите, но те сами трябва да го намерят. Старите ще кажат: “За нас не е толкова важно да рас­тем на височина, но как да се справим с мъчнотиите и страданията си? И за това има начин.

5, с. 118



Като сте дошли на планината, вие трябва да живеете добре, да не опетнявате Природата, която е част от цялото Битие. От всички се искат чисти мисли и чувства, за да не нарушавате хармонията на Природата. Най-малкото нарушаване води след себе си голямо на­казание. Всяка нечистота, всяко недоволство, всяко роптание и оплак­ване се отразява болезнено върху съществата от духовния свят. В тях всичко е красиво, хармонично, пълно с любов. Днес ду­ховният свят е пълен с оплакванията на хората. Всички се оп­лак­ват, че нямат пари, имоти, къщи, дрехи, добри условия и т. н. Обаче на тия оплаквания не се дава никакъв отговор и внимание. Човек има право да се оплаче само един път в живота си, и то след като е жи­вял 120 години. Това се отнася до ония, на които съзнанието е про­будено. За обикновените хора се позволява по едно оплакване на година. Понеже хората се оплакват много често, почти всеки ден, оплакванията им не се приемат. Новият живот изключва вся­как­ви оплаквания.

8, с. 45



Целта на нашето пребиваване тук е да направим връзка с не­ви­димия, с реалния свят. Вие мислите, че освен вас никой друг няма тук; вие мислите, че планината е празна. Не, безброй очи има в пла­ни­ната, които следят всичко и ви изпитват. Щом има очи, има и уши, вси­чко се вижда и чува. Когато Мойсей изведе евреите из Египет, той ги заведе в пустинята, дето като деца трябваше да ги учи как да стъпват, как да пазят абсолютна чистота. Той им казваше: “Понеже Бог се движи между вас, вие трябва да пазите голяма чистота, да не се натъкне Той на някаква нечистотия.” Обаче и досега още евреите не живеят в тази чистота. И българите също не спазват тази чистота. Ако биха приложили чистота в живота си, те щяха да прогресират по-бързо. Из цяла България най-чисти хора са еленчани. В това отношение те седят по-високо и от американците. Лагерът ни трябва да бъде абсолютно чист, та който мине оттук да остане доволен.

И тъй, ако искате да се ползвате от благата на Природата, все­ки ден трябва да си миете краката до коленете, и то поне по три пъ­ти: сутрин се мийте с топла вода, на обяд можете да се измивате в езерото и вечер – пак с топла вода. Мийте си краката и не се стра­хувайте. Добре е да се правят частични измивания на тялото. По­някога те са за предпочитане пред целите бани. Изобщо Природа­та обича разнообразието. Германският лекар Луи Куне е схванал този закон и затова на слаби, на болни хора той препоръчва седящи ба­ни, т. е. да се измива само едната половина на тялото, а другата да остане суха.

3, с. 112



Всяко нещо, което иде от света, непременно ще се оцапа. Обаче как­то се е оцапало, така може и да се изчисти. Някои неща могат да не се цапат – зависи от мястото, през което са минали. Има извори, кои­то се цапат, но има извори, които никога не се цапат. Щом видите ня­кой нечист извор, изчистете го, без да се сърдите на външните ус­ловия, без да търсите виновника за неговата нечистота.

7, с. 49



Ако сте на планината и трябва да измиете лицето си, какво ще направите? Ще отидете при някой извор, ще гребнете от водата му и малко настрана от него ще измиете ръцете и лицето си. Ако на това място има езера както тук, ще отидете до най-близкото езе­ро, ще влезете две-три крачки навътре, за да не пада водата от лицето ви вън от езерото. Ако пък се намирате в местност, дето има цветя, ще се измиете върху тях, водата да падне отгоре им.

3, с. 106



Едно нещо трябва да имате предвид: щом сте дошли в пла­ни­ната, вие трябва да пазите абсолютна чистота.

Ако не пазите правилата на чистотата, ще ви бият на общо ос­нование. Дойдете ли на планината, не мислете, че можете да жи­ве­ете както искате. Не, вие трябва напълно да се съобразявате с ус­ловията на планината. Дето мръднете, каквото направите, считайте, че много очи ви следят, наблюдават и преценяват. И сами да сте, знай­те, че около вас има много същества, които виждат всичко. Не се ли съобразявате с правилата, които планината налага, вие ще се под­дадете на влиянието на лукавия. Той ще ви каже: “Няма защо да се безпокоиш.” Планината е широка, навред могат да се хвърлят бок­лу­ците. Не бъдете толкова глупав да разпилявате силите си напразно. Толкова хора има тук, други нека чистят. Вие си почивайте. Наистина ни­кой не е задължен да чисти. Тук всичко се върши доброволно, по лю­бов. Никой никого не може да съди, защото няма закон за съдене. Ка­то говоря, че трябва да се пази чистота, това се налага от хигиената. Важ­но е, че всички имате добро желание, правите усилия да пазите чис­тота. Усилията ви са големи, но методите ви не са практични. На­пример някой се окаля и бърза да се опере, да изчисти калта. Този ме­тод не е практичен. Оставете калта да изсъхне и после я чистете. Ре­чете ли да перете калното място с вода, ще станат петна наоколо. А тъй, като изсъхне калта, изтъркайте я и ще видите, че нищо няма да остане от нея. Следователно направиш ли една погрешка, не бър­зай да я измиеш. Остави я ден-два да изсъхне и после внимателно я из­търкай между пръстите си. По този начин тя по-лесно ще се из­чис­ти, отколкото да я переш с вода. Като я переш с вода, ще си съз­дадеш по-голяма беля.

5, с. 111



Вие трябва да бъдете образец на чистота, светли мисли, възвишени чув­ства и благородни постъпки. От Школата трябва да излязат хо­ра на новото, които виждат ясно нещата и знаят как да подпомагат.

Образци във всичко! Образци не на думи, а на дела!

12, с. 120






НАГОРЕ